tiistaina, marraskuuta 16, 2010

Panasonicin 45-200mm testissä

Sain hetkeksi aikaa testiin Panasonicin 45-200mm f4-5.6 zoomin. Ensituntumalta objektiivi tuntuu istuvan hyvin GF1:n nokalle eikä tunnu mitenkään liian suurelta, vaikka varmasti sopusuhtaisemmalta se näyttäisikin Panasonicin hiukan suuremmissa järjestelmäkameramaisemmissa rungoissa kuten G1. Kakkula painaa vajaan neljäsataa grammaa ja kun ajattelee että sen kuvakulma vastaa kinokoon 90-400 -millistä telezoomia niin kokonaispaketti GF1:n kanssa on varsin kompakti.

Objektiivi ei ole vielä liian suuri GF1:n nokalle.

Kun kameran laittaa ensikerran päälle ja kurkistelee maailmaa tämän objektiivin kanssa, huomaa että tarkennus on tässä objektiivissa huomattavasti hiljaisempi kuin 20mm pannukakussa, siis suomeksi sanottuna äänetön. Mitenkään erikoisen nopea se ei ole mutta tuntuu huonossakin valossa saavan tarkennuksen kerrasta kohdalleen, joka on aina plussaa. Olin lukenut harrastajapalstoilta että kuvanvakaaja, jollainen tässä ohjektiivissa on, pitäisi häiritsevää ääntä. Itseäni se ei mitenkään häirinnyt, minun täytyi ainakin laittaa korva kiinni objektiiviin jotta erotin korkean sirityksen jota vakaaja pitää. Ei siis varmasti mitään käytännön haittaa missään tilanteessa.

Objektiivi on melko edullinen Panasonicin linssiksi ja tuntuu hintaansa nähden ihan lujatekoiselta ja jämptiltä, mikään ei heilu eikä notku käytettäessä vaikka materiaali onkin pääosin muovia poislukien metallinen kiinnitysbajonetti. Tarkennusmekanismi on sisäinen eli etulinssi ei kierry tarkennettaessa joka helpottaa asioita mikäli haluaa käyttää esimerkiksi polarisaatiosuodinta linssin edessä. Filtterikierre on 52 milliä eli sama kuin Panasonicin kittizoomeissa. Pannukakuissa kierre on eksoottisempi 46mm. Mikään makrolinssi tämä ei ole, korkein suurennussuhde 200mm asennossa on 1:5. Kompaktin kokoisena (pituus noin kymmenen senttiä lyhimmillään) tämä putki kun on varsin mielenkiintoinen tuttavuus. Jos ajattelee pakettia johon kuuluisi GF1:n lisäksi 14mm ja 20mm pannukakut ja tämä 45-200mm telezoomi niin kuvaaja on jo varsin moneen tilanteeseen varustettu ja koko satsi mahtuu edelleen vaikkapa takin taskuihin!

Kuvaamaan

Millaisia kuvia sillä sitten saa? Harmillisesti Suomen marraskuu ei ole helpoimpia aikoja objektiivien kokeilemiselle kun päivä alkaa olla vain kaksi hämärää vastakkain. Testikuvien kohteeksi valikoituivat siis lähipuiston sorsat, joita piti kuvata pikapikaa lounastunnin yhteydessä. Tämä vastasi mielestäni varsin hyvin tällaisen putken tyypillistä käyttöä. Keli oli melko harmaa joten jouduin kuvaamaan ISO 800:lla. Linssin terävyyden arvioimiseen nämä kuvat eivät siis ole sopivia mutta kuvanvakaajaa tuli testattua sitäkin tarkemmin.

Kuvanvakaajan kerrotaan antavan parin-kolmen aukon verran apua tärähtämättömien kuvien saamiseksi. Eli siis jos pisimmillään putken kanssa käsivaralta saisi olla noin 1/400 valotusaika, niin vakaajan kanssa pitäisi riittää vielä 1/100 tai jopa 1/50. Kokeilujeni perusteella ainakaan 1/50 ei kyllä riittänyt, mutta kyllä vakaaja on yllättävänkin tehokas. Sekunnin sadasosan valotuksista 150-200mm polttoväleillä iso osa kuvista oli teräviä ja 1/200 jo valtaosa. Tottumattomalle kuvanvakaaja tuntui aluksi hassulta, se kun on optinen ja näin sen vaikutus näkyy myös etsinkuvassa joka alkaa välillä "uimaan" normaalin tärinän sijaan. Itse olen aiemmin kuvannut vain vakaajilla jotka ovat rungossa (Konica Minolta jaSony) jolloin vakaajan vaikutus ei ole näkynyt (optisessa) etsinkuvassa mitenkään.

f5.3, 1/250s, ISO 800
Testikuvien perusteella objektiivi on ainakin aivan tarpeeksi skarppi ja kuvat kontrastikkaita, mitään häiritseviä virheitä en kuvissa havainnut. Bokeh on toisinaan hiukan sotkuista taustasta riippuen mutta ihmeitä en odottanutkaan tämän hintaluokan zoomilta.


f5.6, 1/500, ISO 800

Kaiken kaikkiaan Panasonicin 45-200mm zoomi on hinta-laatusuhteeltaan aivan erinomainen hankinta micro-4/3 -järjestelmän pitkäksi putkeksi vaikkapa eläintarhareissulle. Harmillista että tämä yksilö oli minulla vain lainassa ja joudun palauttamaan sen...

Plussat ja miinukset

+ Kompakti, kevyt ja sopuhintainen polttoväliinsä nähden
+ Kuvanvakaaja

- Heikko valovoima, f4-5.6